Hur fungerar ett kreditkort?

Ett kreditkort fungerar så att du handlar på kortet som vanligt, precis som du handlar på ditt bankkort. Skillnaden är att dina inköp samlas på en faktura, och du betalar för dem i efterskott. Banken betalar alltså för dina köp på plats, och du betalar sedan tillbaka pengarna till banken i efterskott!

Man kan säga att du lånar pengar av banken helt enkelt. Skillnaden är att ”lånet” löper på kontinuerligt och att du hela tiden ”fyller på” din köpgräns genom att betala tillbaka på din skuld. Om du väljer en köpgräns på 10000 kr, så har du den summan att disponera. När fakturan kommer, och om vi säger att den är på 5000 kr, d.v.s. att du har handlat för 5000 kr på kreditkortet, och sedan väljer att betala tillbaka en minimisumma på till exempel 300 kr, så kommer du alltså nästa månad ha 5300 kr att handla för. Det tillkommer även ränta när du inte betalar hela summan för föregående månad. Räntan på kreditkortet utgår endast om du väljer att delbetala. Om du betalar in hela skulden, som i exemplet är 5000 kr, så utgår ingen ränta.

Räntorna varierar mellan de olika korten, likaså som årsavgifterna. Välj med noggrannhet det kort som passar dig bäst. Det finns även en rad förmåner som kommer med korten, så som reseförsäkringar, rabatter, erbjudanden, bonusar mm. En rad företag och banker specialiserar sig på just bonusgrundande kreditkort så om du vill samla bonuspoäng till något specifikt som bensin, mat eller flygresor, så vänd dig till de bolag som har just den typen av kreditkort i sitt utbud!

Använd ditt kreditkort på ett förnuftigt sätt så kommer du att ha mest nytta av det. Lockelsen att shoppa loss kan vara stor när pengarna finns inom räckhåll, men kom ihåg att det är lånade pengar och att fakturan kommer att komma som ett brev på posten!